دراین مقاله به بررسی تحصیل در ترکیه و روش های اقدام برای آفرها و بورسیه های تحصیلی دانشگاه های ترکیه و اعزام دانشجو به ترکیه می پردازیم. همچنین هزینه های تحصیل در ترکیه و شرایط اخذ بورسیه تحصیلی دانشگاه های دولتی و غیردولتی ترکیه مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

مقدمه

طی سال‌های اخیر، کشور دوست و همسایه خودمان یعنی ترکیه، بیشترین متقاضی را برای ادامه تحصیل داشته است که دلایل زیادی را می‌توان برای این حجم بالا از اعزام دانشجو بیان کرد.

چرا ترکیه را برای ادامه تحصیل انتخاب کنیم؟

سیستم آموزشی بین المللی و آزمون های معتبر

باید بدانید که بسیاری از دانشجویان، کشور زیبا و مدرن ترکیه را برای تحصیل انتخاب می‌کنند؛ چرا که سیستم آموزش آمریکایی و کانادایی در این کشوروجود دارد و دو مورد از مهم‌ترین و معتبر‌ترین آزمون‌هایی که هرساله برای پذیرش در دانشگاه‌های آمریکا و کانادا برگزار می‌شود، برای پذیرش در دانشگاه‌های ترکیه هم استفاده می‌شود و دانشجویان با دادن این آزمون‌ها مانند SAT و GRE می‌توانند برای کشور‌های آمریکا و کانادا هم اقدام کنند.

عدم نیاز به ویزا و تشابه فرهنگی

خوب است بدانید که ایرانیان برای وود به این کشور ویزا لازم ندارند و فرهنگ این کشور شباهت‌های بسیاری به ایران دارد. به دلیل عدم نیاز به ویزا، خانواده‌های دانشجویان ایرانی به‌راحتی می‌توانند به این کشور سفر کنند و فرزند خود را ببینند. کشوری نزدیک به ایران است و ایرانی‌های زیادی در این کشور زندگی می‌کنند که شما می‌توانید با آن‌ها دوستی و معاشرت کنید.

بورسیه های تحصیلی متنوع

ترکیه جزء معاهده بولونیا است. این معاهده بین ۵۶ کشور اروپایی تنظیم شده و به دانشجویان کشورهای عضو این معاهده، امتیازات ویژه‌ای می‌دهد و بورسیه‌ای به حساب می‌آید که با آن می‌توان در کشوری دیگر به‌راحتی تحصیل کرد. همچنین بورسیه اراسموس که تحصیل 2 ترم در کشور دیگر را برای دانشجویان ترکیه فراهم می‌کند و یا بورسیه‌های ریاست جمهوری که در سایت TURKEY BURSLARI ارائه می‌گردد، از دیگر گزینه‌هایی است که دانشجویان را ترغیب به تحصیل در این کشور می‌کند.

هزینه مناسب زندگی در ترکیه

هزینه پایین زندگی در ترکیه نسبت به کشور‌های اروپایی سبب شده که افراد زیادی مهاجرت به ترکیه و زندگی در ترکیه را انتخاب کنند. در واقع دانشجویان می‌توانند با هزینه‌ای در حد زندگی در تهران و یا حتی کم‌تر از تهران در این کشور به تحصیل بپردازند و در این کشور بین 20 تا 24 ساعت و یا در صورت توان حتی زمانی از این بیشتر، کار دانشجویی کنند. در مقطع دکترا هم کار در دانشگاه امکان‌پذیر و درآمدزا است.

ترکیه کشوری در آسیاست؛ اما سطح کیفی زندگی در آن بیشتر مشابه کشورهای اروپایی است!

مراحل اعزام دانشجو به ترکیه

اعزام دانشجو به ترکیه در پی اقدامات بسیاری تحت رهبری شورای آموزش عالی انجام می‌شود. ایران در لیست 10 کشوری است که بیشترین تعداد دانشجو را به ترکیه اعزام می‌کند. ترکیه به دلیل این‌که هم به اروپا و هم به آسیا نزدیک است، با درخواست بسیاری از دانشجویان بین‌المللی مواجه است. هرسال دولت ترکیه شرایطی برای تحصیل مهیا می‌کند که زمینه را برای اعزام دانشجوی خارجی به دانشگاه‌های این کشور امکان‌پذیر می‌کند.

ترکیه از هر لحاظ بستر فرصت‌ها و امکانات جدیدی را برای دانشجویان خارجی فراهم می‌کند؛ بنابراین، این کشور مرکز جدیدی برای جذب دانشجویان خارجی است.

برخي از فرصت‌هايی كه طبق آن ابتكارهای مهمی براي تقويت اين فرآيند وجود دارد عبارت‌اند از:

معاهده بولونیا ترکیه، پروژه TURQUAS، برنامه‌های Erasmus و Erasmus + ترکیه بورسا، برنامه‌های تبادل دانشجو، برنامه‌های درجه مشترک، برنامه مبادله بین‌المللی مبتنی بر پروژه، پروژه YABSİS، آیین‌نامه شناسایی و اعتباربخشی دانشگاه، تمدید مدت اقامت در ترکیه پس از فارغ‌التحصیلی دانشجویان دکترا، HEC اعطای بورس تحصیلی برای دانشجویان بین‌المللی.

برای اعزام دانشجو به ترکیه، چند مرحله وجود دارد که باید آن ها را دنبال کنید: 

۱- جستجوی دانشگاه مناسب را شروع کنید.

تحصیلات عالی در ترکیه تفاوت چندانی با سیستم اتحادیه اروپا –بولونیا- ندارد. همچنین امکان اعزام دانشجو در مقاطع تحصیلی دانشگاه‌های ترکیه در 3 سطح لیسانس، کارشناسی‌ارشد و دکتری مقدور است.

صرف‌نظر از نوع مدرک تحصیلی، اعزام دانشجو به یکی از 104 دانشگاه دولتی و 62 واحد خصوصی امکان‌پذیر است. دو مورد از دانشگاه‌های ترکیه در لیست 400 دانشگاه برتر جهان قرار دارند. برخی از دانشگاه‌هایی که برنامه‌های آموزشی با آموزش انگلیسی را ارائه می‌دهند عبارت‌اند از:

  • دانشگاه فنی خاورمیانه
  • دانشگاه آیدین استانبول
  • دانشگاه (TEDیا TEDU)
  • دانشگاه بیلکنت
  • دانشگاه کوچ
  • دانشگاه سحر استانبول

با توجه به انتخاب گسترده دانشگاه‌های ترکیه، جای تعجبی نیست که برنامه‌های مطالعاتی گسترده‌تر باشند. رشته‌های زیادی برای تحصیل در ترکیه وجود دارد.

برخی از رشته‌های تحصیلی محبوب در ترکیه‌:

  • رشته معماری
  • رشته امور مالی
  • رشته مدیریت
  • مهندسی
  • روابط بین‌الملل
۲- در مورد شرایط ورود و مدارک درخواستی اطلاعات کسب کنید.

اگر برنامه تحصیلی موردنظر خود را در ترکیه یافتید، مرحله بعدی این است که بررسی کنید چه مدارکی برای اعزام لازم دارید. درحالی‌که شما همیشه باید الزامات دقیق را در وب‌سایت دانشگاه مطالعه و بررسی کنید.

متقاضی اعزام دانشجو به ترکیه در مقطع کارشناسی

اگر قصد اعزام دانشجو برای کسب مدرک لیسانس در ترکیه را دارید، باید حتماً از دبیرستان فارغ‌التحصیل شوید یا در حال فارغ‌التحصیلی باشید.

مدارک لازم و عمومی برای تحصیل در ترکیه:

  • فرم درخواست
  • دیپلم دبیرستان
  • سوابق تحصیلی
  • نمره مهارت زبان (تافل یا آزمون تسلط به زبان انگلیسی موردنیاز دانشگاه)
  • اثبات پرداخت هزینه درخواست (35-100 دلار)
  • نامه‌ای که تضمین می‌کند بودجه مالی برای حمایت از خود در طی دوره تحصیلی را دارید.
  • آخرین‌مهلت ارسال مدارک درخواست شما (کارشناسی) قبل از اول مرداد است.

مدارک مورد نیاز برای اعزام دانشجو به ترکیه در مقطع کارشناسی‌ارشد یا دکترا:

  • فرم درخواست
  • دیپلم لیسانس یا کارشناسی‌ارشد
  • بیانیه هدف (ارائه پروژه و انگیزه خود)
  • CV به‌روز شده
  • نامه‌های مرجع اساتید و کارفرمایان
  • متن سوابق
  • نمرات آزمون کارشناسی ارشد (بسته به برنامه: GRE یا GMAT)
  • نمره مهارت زبان (TOEFL یا هر آزمون دیگری)
  • امتحانات کتبی یا مصاحبه
  • نامه‌ای که تضمین می‌کند شما بودجه مالی برای حمایت از خود طی تحصیلتان دارید (تمکن مالی)

البته توجه کنید که این مدارک بسته به دانشگاه انتخابی شما می‌تواند متغیر باشد و برای همه دانشگاه‌ها به ارائه همه آن‌ها نیاز ندارید.

برای تحصیلات تکمیلی معمولاً دو مهلت وجود دارد:

  • برای ترم پاییز: پایان ماه مه
  • برای ترم بهار: پایان دسامبر
۳- درخواست را ارسال کنید و منتظر جواب باشید:

برای اعزام دانشجو به ترکیه، پس از تهیه کلیه اسناد و مقالات می‌توانید درخواست خود را ارسال کنید. توجه داشته باشید که حتی در صورت درخواست آنلاین، شاید مجبور شوید که قبل از اتمام مهلت تعیین‌شده توسط دانشگاه، مدارک را از طریق پست ارسال کنید.

همچنین در صورت داشتن امتحان ورودی یا مصاحبه دانشگاه موردنظر، باید برای شرکت در آن‌ها به ترکیه سفر کنید. اگر این مراحل را به‌درستی طی کنید کافی است منتظر نتیجه بمانید. اگر متقاضی لیسانس هستید در اواسط ماه آگوست نتیجه را دریافت خواهید کرد. اگر متقاضی کارشناسی‌ارشد یا دکتری هستید، اواسط سپتامبر جواب پذیرش را می‌گیرید.

پس از دریافت نامه پذیرش باید برای مراحل بعدی اقدام کنید؛ مانند پرداخت شهریه یا درخواست ویزای دانشجویی در نزدیک‌ترین سفارت یا کنسولگری ترکیه.

نظام آموزشی ترکیه

برای این که مراحل تحصیل در ترکیه را به خوبی پشت سر بگذارید، لازم است اطلاعاتی درباره‌ی نظام آموزشی این کشور داشته باشید. نظام آموزش ترکیه شامل دو قسمت کلی، آموزش رسمی و آموزش غیررسمی، است. آموزش‌های رسمی شامل دوره‌هایی است که افراد در مدرسه و دانشگاه‌ها می‌گذرانند و آموزش‌های غیررسمی مختص افرادی است که از آموزش رسمی بهره‌مند نبوده‌اند.

موسسه‌های آموزش‌ عالی در ترکیه تحت پوشش سازمانی به همین نام هستند که اعضای اصلی آن را 21 نفر تشکیل می‌دهند و یک سوم آن‌ها مستقیماً از سوی رییس‌جمهور کشور انتخاب می‌شوند. یک سوم بعدی توسط اعضای مجلس و یک سوم آخر توسط شورای میان‌دانشگاهی انتخاب می‌شوند.

موسسات آموزش عالی در ترکیه به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند. دانشکده، دانشکده فوق لیسانس، موسسات آموزشی چند مقطعی، دانشکده هنر، مدارس عالی حرفه‌ای و مراکز تحقیقاتی و علوم کاربردی این موسسات را تشکیل می‌دهند. شیوه‌های آموزش به دو روش، آموزش حضوری و آموزش مجازی یا مکاتبه‌ای، تقسیم می‌شود که با بررسی شرایط دانشجو و دانشگاه می‌توان به یکی از این دو روش اقدام به تحصیل نمود.

زبان اصلی آموزش در ترکیه، زبان ترکی است؛ اما بسیاری از موسسات و دانشگاه‌ها دروس خود را به زبان‌های انگلیسی، آلمانی و فرانسه ارائه می‌دهند.

مقاطع تحصیلی ترکیه

مقاطع تحصیلی ترکیه شامل موارد زیر است:

تحصیل لیسانس در ترکیه

تحصیل در ترکیه در مقطع کارشناسی به دلیل بالا بودن کیفیت آموزش و مقرون به صرفه بودن هزینه تحصیل و زندگی نسبت به سایر کشورهای دیگر در بین بسیاری از دانشجویان خارجی به خصوص دانشجویان ایرانی محبوب شده است. محبوب‌ترین رشته‌ها در ترکیه که مورد استقبال دانشجویان بین‌الملل بوده‌اند عبارتند از بازرگانی و مدیریت، بانکداری و امور مالی، انواع رشته‌های مهندسی مانند نفت یا کامپیوتر، فناوری اطلاعات، روابط بین‌الملل، گردشگری و مهمان‌داری و انواع شاخه‌های هنر مانند معماری و موسیقی.

پیش از این درباره‌ی آزمون‌های ورودی و شرایط بورسیه تحصیلی در ترکیه و شرط معدل برای مقاطع مختلف تحصیل صحبت کردیم. برای اخذ پذیرش در دانشگاه‌ها ابتدا لازم است مدارک خود را معادل سازی کنید و برای ثبت نام ارسال نمایید.

مدارک مورد نیاز برای تحصیل کارشناسی در ترکیه:

  • ارائه اصل مدارک هویتی.
  • ارائه اصل پاسپورت.
  • شرکت در آزمون‌های ورودی دانشگاه‌های مورد نظر و کسب نمره‌ی قبولی.
  • ارائه‌ی مدارک و ریز نمرات به صورت معادل سازی شده طبق استانداردهای ارائه شده.
  • ارائه مدرک زبان انگلیسی یا شرکت در آزمون زبان ترکی.

تحصیل فوق لیسانس در ترکیه

شرایط گرفتن پذیرش برای تحصیل در ترکیه و دانشگاه‎های این کشور در مقاطع بالاتر از لیسانس دشوارتر خواهد شد و باید رزومه‌ی قوی‌تری درباره‌ی دوران قبلی تحصیل خود ارائه کنید. پیش از این درباره‌ی آزمون‌های ورودی دانشگاه‌ها توضیح دادیم.

مدارک لازم تحصیل کارشناسی‌ارشد در ترکیه:

  • ارائه اصل مدارک هویتی
  •  ارائه اصل پاسپورت
  • شرکت در آزمون‌های ورودی دانشگاه‌های مورد نظر و کسب نمره‌ی قبولی
  •  ارائه‌ی مدارک و ریز نمرات به صورت معادل سازی شده طبق استانداردهای ارائه شده
  • ارائه مدرک زبان انگلیسی یا شرکت در آزمون زبان ترکی

 به سایر شرایط پذیرش که از طرف دانشگاه‌ها تعیین می‌شود توجه کنید؛ چرا که ممکن است این شرایط در جزئیات باهم اختلاف داشته باشند. ارائه‌دهندگان دوره‌های کارشناسی‌ارشد، هم دانشگاه‌های دولتی و هم مراکز خصوصی هستند که شما با توجه به نمره‌ای که کسب می‌کنید و رزومه‌ای که دارید، می‌توانید در دانشگاهی که پذیرفته می‌شوید، تحصیل کنید.

دوره‌ی کارشناسی ارشد حداقل دو سال است که نیمی از آن به گذراندن 20 تا 30 واحد اختصاص می‌یابد و مابقی این زمان صرف ارائه‌ی پایان‌نامه می‌شود. انتخاب رشته‌ی کارشناسی ارشد بعد از اعلام نتایج آزمون‌های ورودی دانشگاه‌ها صورت می‌گیرد و لزوماً ارتباطی به رشته‌ی تحصیلی در دوره‌ی قبلی ندارد.

تحصیل دکترا در ترکیه

چنان‌چه قصد تحصیل در ترکیه در مقطع دکترا را دارید، لازم است ابتدا مدرکی مبنتی بر تسلطتان به زبان ترکی و انگلیسی ارائه دهید. بعد از آن می‌توانید وارد مراحل سنجش سطح علمی و اخذ پذیرش در رشته‌ی موردنظرتان شوید.

مدارک مورد نیاز برای تحصیل دکترا در ترکیه:

مدارک مورد نیاز برای دکترا در هر دانشگاه متفاوت است؛ اما به‌طور کلی باید فرم درخواست خود را به صورت آنلاین پر کنید و مدارک مربوط را در سامانه‌ی مورد نظر آپلود نمایید. مدارک مورد نیاز برای سطح دکترا عبارتند از:

  • مدرک دیپلم و پیش دانشگاهی همراه ریزنمرات
  • مدرک کارشناسی همراه ریزنمرات
  • مدرک کارشناسی‌ارشد همراه ریزنمرات
  • CV اخیر متقاضی
  • کپی گذرنامه همراه انگیزه‌نامه و توصیه‌نامه.
  • همچنین باید در کنار مدارک زبان انگلیسی و ترکی، یک کپی از پروژه‌ی پایان‌نامه‌ی کارشناسی‌ارشد را ارسال نمایید.

بسیاری از رشته‌ها در سطح دکترا با کیفیت عالی در ترکیه ارائه می‌شوند که چند نمونه را به عنوان مثال ذکر می‌کنیم؛ اقتصاد، روابط بین الملل، مهندسی مواد و علوم، انواع علوم پایه، انواع زمینه‌های هنر، رشته‌های مهندسی و… .

تحصیل در مدارس ترکیه

مدارس ترکیه با سیستم آلمانی، ایتالیایی، ایرانی و … فعالیت می‌کنند. زبان تحصیل در مدارس ترکیه اغلب انگلیسی و ترکی است. هزینه تحصیل به زبان ترکی ارزان‌تر از زبان انگلیسی است. مدارس بین‌المللی ترکیه برای مهاجران دوره آموزش زبان را در نظر گرفته است. مدارس غیردولتی در ترکیه اغلب از نظر هزینه کمی گران هستند؛ اما فعالیت‌های فوق‌برنامه گسترده‌ای را شامل می‌شوند. شرایط تحصیل در مدارس ترکیه، هزینه، موقعیت مکانی و روند ثبت‌نام از موضوعات مهمی هستند که نیاز به بررسی دارند.

تحصیل به مدت 12 سال رایگان و اجباری است که معمولاً به آن “4 + 4 + 4” گفته می‌شود. یعنی 4 سال آموزش ابتدایی (سطح پایین)، 4 سال آموزش ابتدایی (سطح 2) و 4 سال آموزش متوسطه. دانش‌آموزان به‌طور کلی به زبان ترکی آموزش می‌بینند. تحصیل در مقطع دبیرستان در ترکیه موقعیت خوبی دارد. وکیل مهاجرت اروپا موقعیت خوبی برای مهاجرت تحصیلی ترکیه فراهم می‌سازد.

کودکان تحصیلات ابتدایی خود را از ماه سپتامبر و پس از ششمین سالگرد تولد آغاز می‌کنند. گواهی آموزش ابتدایی در سن 14 سالگی اعطا می‌شود. در پایان دوره متوسطه به دانشجویان یک لیز دیپلماتی (دیپلم دبیرستان) اعطا می‌شود و بدین معنی است که آن‌ها می‌توانند امتحان ملی را بدهند و برای تحصیلات عالی درخواست دهند.

اعتبار دانشگاه های ترکیه

رنکینگ دانشگاه ‌های ترکیه در چند سال اخیر با افزایش قابل توجهی رو به رو بوده است؛ به‌طوری که امروزه مدارک این دانشگاه‌ها در سطح بین‌الملل از اعتبار خوبی برخوردار است و در دانشگاه‌های معتبر جهان شناخته شده است. همچنین دانشگاه‌‌های ترکیه با ارائه‌ی مدرک بین‌الملل این امکان را برای شما فراهم می‌کنند که در هر کشوری بتوانید در مقاطع بالاتر ادامه تحصیل دهید.

دانشگاه‌های این کشور بعد از برخی دانشگاه ‌های اروپایی در رتبه‌های بسیار خوبی قرار دارند و جالب است بدانید که این مراکز به منظور تبادل اطلاعات و ارتقای سطح علمی با دانشگاه‌های مطرح اروپا همکاری مستقیم دارند. بی تردید این موارد بر علاقمند شدن دانشجویان خارجی به تحصیل در ترکیه موثر بوده است.

رتبه‌بندی دانشگاه‌های ترکیه

بر اساس رتبه‌بندی دانشگاه ها توسط موسسه‌ی CIR رتبه‌ی یک دانشگاه‌های منطقه‌ی خاورمیانه به دانشگاه حاجت تپه در ترکیه اختصاص یافته است و رتبه‌ی جهانی این دانشگاه 354 است. از دیگر دانشگاه ‌های کشور ترکیه که از رتبه‌ی خوبی در این رنکینگ برخوردارند، می‌توان به دانشگاه استانبول، دانشگاه آنکارا، دانشگاه اژه، دانشگاه مرمره، دانشگاه فنی استانبول، دانشگاه آتاتورک و… اشاره کرد.

معادل سازی مدارک تحصیلی

متقاضیانی که قصد تحصیل در ترکیه در تخصص رشته‌های پزشکی و دندان‌پزشکی را دارند، ابتدا باید مدارک خود را مطابق استاندارد شورای آموزش عالی ترکیه معادل‌سازی کنند. روند معادل سازی مدارک شامل دو مرحله‌ی کلی است که بخش اصلی آن به وسیله‌ی واحد مربوطه در شورای آموزش عالی ترکیه انجام می‌گیرد. متقاضیان باید در آزمونی موسوم به آزمون STS که به منظور تعیین سطح برگزار می‌شود، شرکت کنند.

این آزمون هرسال دو بار برای متقاضیان پزشکی و دندان پزشکی برگزار می‌شود. ابتدا متقاضیان باید در وب‌سایت رسمی شورای آموزش عالی ترکیه ثبت‌نام کنند. پس از بررسی‌های مربوط، دانشجویان می‌توانند در آزمون شرکت کنند. امور معادل‌سازی مدارک در مقاطع کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد توسط شورای آموزش‌های عالی ترکیه و معادل سازی در مقاطع بالاتر توسط ریاست شورای بین دانشگاهی انجام می‌شود. پس از بررسی مدارک، دانشجویان بایستی اقدام به شرکت در آزمون‌های تعیین سطح نمایند و در صورت قبولی، سایر مراحل مربوط به پذیرش در دانشگاه‌ها را طی کنند.

سیستم آموزشی در ترکیه تقریباً شبیه به ایران است؛ یعنی در این کشور دانشجویان پنج سال در مقطع ابتدایی، سه سال در مقطع راهنمایی و چهار سال را در مقطع دبیرستان درس می خوانند و سپس می توانند در آزمون ورودی دانشگاه های ترکیه که YOS نام دارد، شرکت کنند؛ بنابراین اگر از جمله افرادی هستید که قصد ادامه تحصیل در ترکیه، در مقطع کارشناسی را دارید، باید فارغ‌التحصیل پیش‌دانشگاهی باشید یا در این مقطع مشغول به تحصیل باشید به صورتی که تا زمان انجام پروسه‌ی پذیرشِ تان در دانشگاه، مدرک پیش‌دانشگاهی را دریافت کنید.

یکی از ویژگی های مهم ادامه تحصیل در ترکیه در مقطع کارشناسی، این است که در صورتی که مدرک دیپلم و پیش‌دانشگاهی داشته باشید، می توانید اقدام به معادل‌سازی مدرک خود کنید و با هر دیپلمی، در رشته موردعلاقه‌تان مشغول به ادامه تحصیل شوید.

اجازه بدهید با یک مثال ساده، معادل‌سازی را توضیح دهیم؛ فرض کنید شما در دبیرستان در رشته ی انسانی تحصیل کردید و اکنون با داشتن مدرک دیپلم و پیش‌دانشگاهی، آیا می توانید در دانشگاه های ترکیه در رشته ی پزشکی، به تحصیل بپردازید؟ پاسخ مثبت است در دانشگاه های ترکیه این امکان وجود دارد که بدون تطابق مدرک دیپلم و پیش‌دانشگاهی، در صورتی که نمره ی لازم را در آزمون YOS کسب کنید، در هر رشته ای که دوست داشته باشید، ادامه تحصیل دهید.

تنها شرط لازم برای معادل‌سازی مدارک در ترکیه، این است که متقاضیان حتماً دوره پیش‌دانشگاهی را گذرانده باشند، در غیر این صورت متاسفانه موفق به ادامه تحصیل در رشته های دیگری به غیر از رشته های مخصوص به خود، نمی شوند. اما اگر بخواهید در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری در ترکیه مشغول به تحصیل شوید، باید مدارک تحصیلی خود را معادل سازی کنید.

توجه به نکات زیر در طی فرآیند معادل سازی ضروری است:

  •  آیا مدرک ارائه شده برای معادل سازی باید واقعی می باشد، دارای تحریفات، خدشه و یا موارد مشابه است یا خیر.
  •  آیا مدرک متعلق به شخص مراجعه کننده می باشد یا خیر.
  •  آیا موسسه آموزش عالی صادر کننده دانش‌نامه و برنامه آموزشی ارائه شده به فرد از منظر مقامات دارای صلاحیت آن کشور دارای اختیار و صلاحیت اعطاء دانش‌نامه است یا خیر.
  •  در صورتی که از سوی نهادهای تضمین کیفیت و اعتبارسنجی اعتبار آن تایید گردیده باشد و از سوی شورا به رسمیت شناخته شود؛ سطح آموزشی برنامه آموزش عالی برای معادل سازی بررسی می‌گردد.

 این‌که آیا از منظر دانش و مهارتی که باید کسب گردد مطابق با آموزش عالی ترکیه است یا خیر، مورد بررسی قرار می‌گیرد. در شرایطی که استفاده از عنوان الزامی باشد، بر اساس ماده 43 قانون آموزش عالی بررسی لازم انجام خواهد گرفت.

در صورتی که از سوی کمیسیون صلاح دیده شود، حتی اگر دانش‌نامه دریافت شده در سطح بین‌المللی و یا در قالب تفاهم‌نامه‌های دوجانبه  از دانشگاه‌های به رسمیت شناخته شده دریافت شده باشد هم ممکن است مدارک ذکر شده در ماده 4، 5 و 6  از موسسه آموزش عالی مربوطه و یا مقامات دارای صلاحیت کشور مربوطه در خصوص صحت مدرک، ماهیت، نوع و سطح برنامه آموزشی طلب گردد.

در هر صورت اگر قصد ادامه تحصیل در کشورهای خارجی را دارید، در ابتدا تحقیق کنید که نظام آموزشی کشور مقصد و ایران تا چه اندازه به هم شبیه هستند، در موارد بسیاری شباهت نظام آموزشی باعث می شود نیازی به ارزیابی و معادل سازی مدارک نباشد؛ اما اگر کشور مقصد مدارک دانشگاهی شما را قبول نداشت، می‌توانید با معادل سازی مدارک در مقاطع بالاتر مشغول به ادامه تحصیل شوید.

آزمون های ورودی ترکیه

رقابت در این آزمون‌ ها برای قبولی در دانشگاه‌ های دولتی به دلیل سطح علمی بالاتر و هزینه‌های تحصیلی کم‌تر، تنگاتنگ است. آزمون‌ها به دو زبان انگلیسی و ترکی گرفته می‌شوند. چنان‌چه قصد تحصیل در ترکیه به زبان انگلیسی را دارید، ارائه‌ی مدرک تافل یا آیلتس ضروری است.

آزمون YOS (یوس)

چنان‌چه در حال کسب اطلاعات و تحقیق درباره‌ی تحصیل در ترکیه هستید، حتما نام آزمون YOS را شنیده‌اید. این آزمون همه ساله برای متقاضیان تحصیل در کشور ترکیه برگزار می‌شود. دانشگاه ‌های دولتی و موسسات خصوصی ترکیه، برگزارکنندگان این آزمون هستند. شرکت کنندگان در این آزمون باید حداقل نمره‌ی 45 را کسب کنند. این آزمون شامل 80 سوال است که 45 تست هوش، 30 سوال ریاضی و 5 سوال هندسه را در بر می‌گیرند.

آزمون SAT (ست)‌

آزمون دیگری که در کشور ترکیه برگزار می‌شود آزمون اس ای تی (‌ ست )‌ است. این آزمون ویژه‌ی متقاضیان کارشناسی است و علاوه بر ترکیه در کشورهای زیادی برگزار می‌شود. برای ورود به دانشگاه‌های این کشور از طریق این آزمون، باید حداقل نمره‌ی 1100 و نمره‌ی 650 ریاضی کسب کنید. این آزمون شامل دروس ریاضی و زبان، درک مطلب و مهارت‌های نوشتاری می‌شود. سوالات این آزمون به صورت تستی، تشریحی و انشا مطرح می‌شوند و مدت زمان پاسخ گویی به آن‌ها 3 ساعت و 45 دقیقه است.

آزمون های بین المللی ترکیه

شما در حین تحصیل در ترکیه می‌توانید در آزمون‌های بین‌المللی زیادی شرکت کنید و با کسب مدارک قبولی در این آزمون ها صاحب یک رزومه‌ی پرقدرت شوید. بهتر است راهنمایی‌های دقیق‌تر در مورد آزمون‌های بین‌الملل که در رشته‌ی خودتان برگزار می‌شود را از دانشکده و استادان خود دریافت کنید. از مهم‌ترین آزمون های سطح بین‌المللی که در ترکیه برگزار می‌شوند، آزمون های زبان انگلیسی مانند تافل و آیلتس هستند.

در ترکیه آزمون های بین‌المللی برای زبان ترکی برگزار می‌شود. چنان‌چه قصد تحصیل در این کشور به زبان ترکی را دارید، باید در آن‌ها شرکت کنید و نمره‌ی قبولی بگیرید. یکی دیگر از آزمون‌های ترکیه در سطح بین‌الملل، آزمون تومر است. تمامی کسانی که قصد اشتغال یا تحصیل در ترکیه را دارند، می‌توانند در این آزمون  شرکت کنند. این آزمون به دو روش دیپلما و سرتیفیکا برگزار می‌شود. نوع سرتیفیکا دارای اعتبار موقتی است و مدت اعتبار دوره‌ی مقدماتی آن 6 ماه و دوره‌ی متوسطه‌ی آن 2 سال است، در طی این مدت شما باید اقامت خود در ترکیه را بگیرید.

برای قبولی در این آزمون کسب حداقل نمره‌ی B2 الزامی است. دیپلم آزمون تومر که با نام دیپلما شناخته می‌شود، دارای اعتبار دائمی است و مدرک آن در تمامی دانشگاه های ترکیه معتبر است. این مدرک برای اشتغال در شاخه‌های ترجمه و تور لیدر نیز کاربردی است. دانشجویانی که برای دانشگاه‌ها اقدام به شرکت در این آزمون می‌کنند، باید نمره‌ی 70 از 100 و افرادی که صرفا برای اشتغال در این آزمون شرکت می‌کنند باید نمره‌ی 60 تا 70 از 100 کسب کنند. شما با داشتن مدرک این آزمون می‌توانید در کارخانه‌ها، ادارات دولتی، شرکت‌ها و حتی گرفتن تابعیت ترکیه استفاده نمایید.

رشته های غیر پزشکی ترکیه

رشته های غیر پزشکی در ترکیه به شرح زیر است:

رشته‌‌ی خلبانی

یکی از رشته‌های مورد علاقه در بین دانشجویان ایرانی است. این رشته به صورت اختصاصی در دانشگاه هوانوردی ترکیه واقع در شهر آنکارا تدریس می‌شود. دوره‌ی آموزش پرواز و مدیریت هواپیمایی هر کدام چهار ساله هستند و دروس به زبان انگلیسی ارائه می‌شوند. در این دانشگاه سایر رشته‌های مربوط، مانند مهندسی هوانوردی، تدریس می‌شود.

شاخه‌های مختلف هنر

از رشته‌های مورد علاقه‌ی دانشجویانی است که قصد تحصیل در ترکیه را دارند. افراد ممتاز در این رشته می‌توانند بورس تحصیلی اخذ کنند. portfolio (نمونه کار)، ریز نمرات و مدرک زبان، مدارک مورد نیاز برای درخواست تحصیل در رشته های هنری هستند. همچنین دانشجویان باید علاوه بر آزمون‌های ورودی و مصاحبه در آزمون‌های عملی شرکت نمایند. از دانشگاه‌های معروف هنر و موسیقی ترکیه می‌توان به دانشگاه Ozyrgin، دانشگاه Yasar و دانشگاه Okan و دانشگاه Mimar Sinan اشاره کرد که در آن‌ها رشته‌هایی مانند گرافیک، نقاشی، سینما، تئاتر و… تدریس می‌شوند.

موسیقی یکی از زیرشاخه‌های هنر است و شرایط تحصیل در این رشته مانند رشته‌های هنر است. کنسرواتوار موسیقی یک مرکز دولتی واقع در استانبول است که در آن رشته‌هایی مانند موسیقی، موسیقی شناسی و هنرهای نمایشی تدریس می‌شود.

رشته معماری

در کشور ترکیه یک دانشگاه و یک دانشکده‌ی اختصاصی برای رشته‌ی معماری وجود دارد. دانشگاه معمار سینان استانبول در شهر استانبول واقع شده است و قدیمی‌ترین دانشگاه هنر ترکیه محسوب می‌شود. علاوه بر رشته‌ی معماری و زیرشاخه‌های آن، برخی از رشته های هنر در این دانشگاه تدریس می‌شود. زبان اصلی این دانشگاه ترکی است. در دانشکده‌ی معماری به ارائه‌ی رشته‌های طراحی صنعتی، معماری داخلی، معماری، برنامه‌ریزی شهری پرداخته می‌شود.

مهندسی کامپیوتر

به دلیل بازار کاری که دارد مورد استقبال بسیاری از دانشجویان واقع شده است. این رشته در بسیاری از دانشگاه‌های ترکیه تدریس می‌شود. علاوه بر مهندسی کامپیوتر، دانشجویان علاقمند می‌توانند به تحصیل در رشته‌ی علوم کامپیوتر در دانشگاه‌هایی مانند دانشگاه TED، دانشگاه استانبول و دانشگاه بلیکنت بپردازند.

رشته‌ی هوافضا

به دلیل جذابیت‌هایی که دارد مورد توجه دانشجویان زیادی واقع شده‌است. این رشته در مراکزی مانند دانشکده‌ی هوانوردی دانشگاه استانبول و دانشگاه هوانوردی شهر آنکارا تدریس می‌شود. دانشجویان علاقمند می‌توانند با شرکت در آزمون‌های ورودی دانشگاه‌ها و کسب نمره‌ی قبولی به تحصیل در این رشته بپردازند.

داروسازی

بعد از پزشکی و دندان‌پزشکی، داروسازی هدف بسیاری از دانشجویان علاقمند به حوزه‌ی طبابت است. تحصیل در این رشته در کشور ترکیه 5 سال طول می‌کشد. این رشته در دانشگاه‌های مختلف و اغلب به زبان انگلیسی تدریس می‌شود. نکته‌ای که درباره‌ی این رشته وجود دارد این است که دانشجویان صرفاً نیاز به دیپلم تجربی برای تحصیل در این رشته ندارند و دانش‌آموزان دارای دیپلم ریاضی نیز می‌توانند در این رشته تحصیل کنند. همچنین اگر متقاضیان این رشته دوره‌ی پیش‌دانشگاهی را سپری نکرده باشند، می‌توانند این دوره را در کشور ترکیه بگذرانند.

رشته‌های مهندسی

بسیاری از دانشگاه‌های ترکیه نسبت به جذب دانشجویان بین‌الملل در رشته‌های مهندسی تمایل خود را نشان داده‌اند. دانشگاه‌های فنی این کشور موقعیت خوبی برای تحصیل در گرایش‌های مختلف مهندسی برای دانشجویان ایجاد می‌کنند. برای تحصیل در رشته‌های مهندسی باید در آزمون‌های ورودی و زبان شرکت کنید و ریزنمرات خود را همراه با سایر مدارک ارسال نمایید.

حقوق

با تحصیل در رشته‌ی حقوق و گرفتن مدرک LLM در ترکیه می توانید در بسیاری از کشورها وارد بازار کار شوید. شما می‌توانید برای گرفتن این مدرک در مدرسه‌ی حقوق دانشگاه کوچ، دانشگاه بیلکنت، دانشگاه حاجت تپه و… تحصیل کنید.

گردشگری

بهترین مکان برای تحصیل در صنعت گردشگری کشور ترکیه و به ویژه شهر آنتالیا است. صنعت توریسم یکی از منابع درآمد در ترکیه است و به همین دلیل اساتید می‌توانند به صورت کاملاً تجربی دروس را برای دانشجویان ارائه دهند. در کالج گردشگری آنتالیا رشته‌هایی مانند مدیریت گردشگری، هتلداری و… تدریس می‌شود.

طراحی مد

ترکیه یکی از کشورهای پیشرو در صنعت مد و لباس است؛ از این رو با تحصیل در زمینه‌های طراحی مانند طراحی لباس یا طراحی جواهرات در این کشور می‌‌توانید به یک طراح حرفه‌ای تبدیل شوید. ترکیه دارای دانشگاه طراحی مد به صورت اختصاصی است که دوره‌های طراحی در این دانشگاه چهار ساله است. این دانشگاه هرساله ده درصد از دانشجویان خود را بورس تحصیلی می‌کند.

علوم تغذیه در کشور ترکیه

کشور ترکیه یکی از کشورهای مورد توجه ایرانیان می‌باشد، مساعد بودن شرایط زندگی در ترکیه برای ایرانیان، مرقوم به صرفه بودن هزینه های زندگی، امکان تحصیل رایگان در ترکیه، صدور ویزای راحت برای ایرانیان، امکان انتقالی گرفتن به دانشگاهها و کشورهای اروپایی، امکان تحصیل به زبان ترکی و انگلیسی، نزدیک بودن به ایران، داشتن مقاربت فرهنگی با ایران از مهمترین دلایل توجه ایرانیان برای تحصیل رایگان در ترکیه می‌باشد.

زبان تحصیل در کشور ترکیه، ترکی، انگلیسی فرانسه و آلمانی می باشد؛ در صورتی که به یکی از زبان‌های فرانسوی و آلمانی در ترکیه تحصیل نمایید به راحتی می‌توانید به دانشگاه های این کشورها برای ادامه تحصیل اقدام نمایید. زندگی در کشور ترکیه نسبت به بسیاری از کشورهای اروپایی چون آلمان، مجارستان، فرانسه، روسیه نسبت به بسیاری از کشورهای آسیایی مانند گرجستان و مالزی هزینه کمتری دارد. خوشبختانه امکان تحصیل رایگان در ترکیه و اخذ بورسیه تحصیلی دانشگاه های این کشور برای ایرانیان امکان پذیر می‌باشد.

دانشجویانی که موفق به اخذ بورسیه تحصیلی ترکیه شوند از مزایای زیادی برخوردار خواهند شد. به دانشجویان دوره لیسانس ماهانه ۷۰۰ لیر، دانشجویان دوره ارشد ماهانه ۹۵۰ لیر و به دانشجویان دوره دکتری ماهانه حدود ۱۴۰۰ لیر تعلق خواهد گرفت. به دانشجویانی که دوره های پژوهشی را پشت سر می گذارند ماهانه ۳ هزار لیر تعلق می‌گیرد. بیمه درمانی رایگان، کمک هزینه سفر از دیگر تسهیلاتی است که به دانشجویان بورسیه ای تعلق می‌گیرد.

دانشگاه های دولتی ترکیه و برخی از دانشگاه های خصوصی آزمون های ورودی یوس و تومر را برای دانشجویان بین المللی متقاضی ورود به دانشگاه های ترکیه برگزار می‌نمایند.  افرادی که تمایل دارند در دانشگاه های ترکیه به زبان ترکی تحصیل نمایند باید در آزمون تومر و افرادی که قصد تحصیل به زبان انگلیسی را دارند باید در آزمون یوس شرکت نمایند. امکان تحصیل رایگان در دانشگاه های دولتی وجود داشته و یک وعده غذای رایگان به همراه خوابگاه به دانشجویان تعلق میگیرد.

هزینه زندگی در کشور ترکیه ماهانه حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ دلار می‌باشد. هزینه تحصیل در دانشگاه های دولتی ترکیه برای مقطع لیسانس به زبان انگلیسی حداکثر ۱۸۰۰ دلار، در مقطع ارشد حداکثر ۹۰۰ دلار در مقطع دکترا ۸۰۰ دلار در سال می‌باشد. هزینه تحصیل به زبان ترکی در دانشگاه های دولتی ترکیه برای مقطع لیسانس حداکثر ۸۰۰ دلار و برای مقطع ارشد حداکثر ۶۰۰ دلار می باشد. مدارک دانشگاه های ترکیه از اعتبار جهانی برخوردار بوده و شما به راحتی با مدارک این دانشگاه می‌توانید به دانشگاه های سراسر جهان برای ادامه تحصیل اقدام نمایید‌.

حقوق در کشور ترکیه

کشور ترکیه همواره یکی از مقاصد مورد توجه برای دانشجویان ایرانی است. پذیرش راحت و آسان، پذیرش بدون آزمون در رشته بدون محدودیت سنی، امکان ترانسفر به اروپا و آمریکا از مزیت های تحصیل در ترکیه به شمار می رود؛ به همین جهت ایرانیان رغبت زیادی به تحصیل در ترکیه داشته و ترکیه را پلی برای ورود به کشور های اروپایی و آمریکایی می‌دانند.

زبان تحصیل در ترکیه ترکی، انگلیسی و فرانسوی است. پس از ورود به دانشگاه می توان زبان را به صورت فشرده گذراند و سپس شروع به تحصیل نمود. دانشگاه باشکنت و دانشگاه اکان استانبول از دانشگاه‌های مهم برای تحصیل در رشته حقوق هستند. هزینه تحصیل در ترکیه‌ با توجه به نوع دانشگاه، مقطع تحصیلی، خصوصی و یا دولتی بودن دانشگاه، زبان تدریس در دانشگاه می‌تواند متفاوت باشد. هزینه تحصیل دانشگاه های دولتی ترکیه در مقطع لیسانس در صورتی که زبان دانشگاه ترکی باشد مبلغی بین ۳۰۰ تا ۸۰۰ دلار در سال و اگر دانشگاه انگلیسی زبان باشد هزینه آن ۵۰۰ تا ۱۸۰۰ دلار در سال است.

هزینه تحصیل در مقطع ارشد در دانشگاه دولتی ترکیه برای دانشگاه های ترکی زبان ۳۰۰ تا ۶۰۰ دلار در سال و برای دانشگاه های انگلیسی زبان ۶۰۰ تا ۹۰۰ دلار در سال خواهد بود. تحصیل در مقطع دکترا در ترکیه به صورت انگلیسی بوده و هزینه آن سالانه ۵۰۰ تا ۸۰۰ دلار است. دانشجویان حقوق ترکیه بعد از فراغت از تحصیل می‌توانند به عنوان وکیل فعالیت نمایند؛ برای این کار باید پس از فراغت از تحصیل یک دوره کارآموزی یک ساله را بگذرانند.

دانشگاه های ترکیه برای دانشجویان خود خوابگاه در نظر می‌گیرند و دانشجویان می‌توانند در خوابگاه های دولتی یا خوابگاه های متعلق به دانشگاه ها یا سوئیت های دانشجویی اقامت داشته باشند. هزینه زندگی در ترکیه ماهانه بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ دلار بوده و در صورتی که دانشجویان از غذا های سلف دانشجویی استفاده نمایند این هزینه به طور چشمگیری کاهش پیدا می‌کند. هزینه خورد و خوراک در ترکیه برای هر فرد تقریبا بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ دلار در ماه است. دانشجویان می‌توانند از تخفیفات دانشجویی برای حمل و نقل استفاده کرده و در نتیجه مبلغ اندکی را برای ایاب و ذهاب بپردازند.

خلبانی در کشور ترکیه

دانشگاه هوانوردی ترکیه از جمله دانشگاه‌هایی محسوب می‌شود که طرفداران زیادی برای رشته خلبانی دارد. به دلیل همسایگی با کشور ایران و مقاربت فرهنگی و دینی مردم ایران با مردم ترکیه دانشجویان و دانش آموزان زیادی تحصیل در ترکیه را انتخاب می کنند. دانشگاه هوانوردی ترکیه که در شهر آنکارا واقع شده‌است، هر ساله میزبان تعداد زیادی از دانشجویان بین‌المللی است، به همین دلیل تدریس در دانشگاه هوانوردی ترکیه به زبان انگلیسی است.

رشته خلبانی در کشور ترکیه در دانشگاه دولتی DEVLET و دانشگاه خصوصی اُزل ارائه می شود. بسیاری از ایرانیان تصور می کنند که در کشور ترکیه راحت تر از ایران می توان زندگی کرد و حتی ادامه‌ی تحصیل داد. در صورتی که بهتر است این افراد در خصوص هزینه های زندگی در کشور ترکیه تحقیقات بیشتری به عمل آورند. تحصیل در ترکیه و یا حتی زندگی در آن به مراتب گران تر از ایران است، هزینه‌ی تحصیل در رشته خلبانی و هوانوردی در ترکیه حتی بسیار بیشتر از برخی از کشورهای مطرح اروپایی خواهد بود. هزینه‌ی زندگی در ترکیه برای یک زندگی متوسط دانشجویی ماهانه حدود 600 دلار است. هزینه‌ی تحصیل در ترکیه در رشته خلبانی با توجه به مقطع تحصیلی متفاوت خواهد بود.

هزینه‌ی تحصیل در دوره‌ی PPL حدود 20 هزار دلار و برای اینکه بتوانید دوره ی خلبان حرفه ای را با هواپیمای چند موتوره به اتمام برسانید، به مبلغی حدود 50 هزار دلار نیاز پیدا خواهید کرد. مدرک تحصیلی لیسانس خلبانی دانشگاه هوانوردی ترکیه مورد تایید وزارت علوم ایران است، اما در صورتی مدرک ارشد این دانشگاه مورد پذیرش خواهد بود که دانشجو معدل بالای 15 داشته باشد و بتواند یک مقاله ی علمی معتبر در ژورنال های تخصصی ترکیه به چاپ برساند. تسلط کامل به زبان انگلیسی، مدرک آیلتس یا تافل، مدرک قبولی در تست های بین المللیFCE, CPE, CAE، قبولی در آزمون UTAA با حداقل نمره‌ی 60 از جمله شرایط قبولی در آزمون خلبانی هوانوردی ترکیه است.

رشته مهندسی مواد در کشور ترکیه

دانشگاه آتاتورک ترکیه همه ساله پذیرای دانشجویان متقاضی ادامه تحصیل در رشته متالوژی یا مهندسی مواد در مقاطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا می‌باشد.

بورس های تحصیلی دانشگاه های ترکیه به دانشجویان برجسته اعطا می شود و خوشبختانه امکان تحصیل رایگان در ترکیه وجود دارد.

بورس تحصیلی کشور ترکیه شامل، دریافت کمک هزینه ماهیانه (کارشناسی: 800 TL در ماه ؛ کارشناسی ارشد: 1،100 TL در ماه ؛ دکترا: 1600 TL در هر ماه) ، شهریه ، هزینه بلیط رفت و برگشت ، پرداخت هزینه بیمه درمانی ، اقامت و همچنین پرداخت هزینه آموزش یک سال دوره زبان ترکی می باشد. امکان تحصیل رایگان در ترکیه سبب شده تا دانشجویان ایرانی رغبت زیادی برای مهاجرت به ترکیه داشته باشند.

معیارهای دانشگاهی:

  • حداقل پیشرفت تحصیلی برای متقاضیان مقطع لیسانس: 70٪
  • حداقل پیشرفت تحصیلی برای متقاضیان دوره کارشناسی ارشد و دکترا: 75٪
  • حداقل پیشرفت تحصیلی برای متقاضیان علوم بهداشتی (پزشکی ، دندانپزشکی و داروسازی): 90٪

معیارهای سن:

  • برای مقطع کارشناسی زیر 21 سال باشد
  • برای مقطع کارشناسی ارشد زیر 30 سال باشد
  • برای مقطع دکترا زیر 35 سال باشد

گروه های واجد شرایط:

  • شهروندان همه کشورها
  • فارغ‌التحصیلان یا متقاضیانی که می توانند در پایان سال تحصیلی کنونی فارغ‌التحصیل شوند
  • محققان و دانشگاهیان با سطح علمی بالا.

هنرهای اسلامی در ترکیه

در سال های اخیر دانشگاه های ترکیه به دلیل ارائه برنامه‌های آموزشی باکیفیت و شهریه مناسب مورد توجه بسیاری از دانشجویان بین المللی قرارگرفته‌اند. ترکیه دارای دانشگاه‌های معتبر بسیار زیادی است. در چند سال اخیر تعداد دانشجویان بین‌المللی که دانشگاه‌های ترکیه را برای تحصیل انتخاب می‌کنند، به طرز چشمگیری افزایش یافته است. دانشگاه‌های ترکیه دارای شهرت و اعتباری بین المللی هستند. در بسیاری از دانشگاه‌های ترکیه رشته هنرهای اسلامی و دیگر رشته‌های مرتبط با آن در مقاطع تحصیلی مختلف ارائه می‌شوند.

زبان تحصیل در دانشگاه های ترکیه در مقطع کارشناسی زبان ترکی و در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری زبان تحصیل اغلب انگلیسی است. البته برخی از دانشگاه‌های ترکیه برنامه‌های آموزشی خود را در مقطع کارشناسی نیز به زبان انگلیسی ارائه می‌دهند. البته هزینه تحصیل در دوره‌هایی که به زبان انگلیسی تدریس می‌شوند، بیشتر است. به طور کلی هزینه تحصیل و زندگی در ترکیه بسیار مناسب تر از کشورهای دیگر مانند آمریکا است. میانگین هزینه تحصیل در رشته هنرهای اسلامی در دانشگاه‌های ترکیه 2900 تا 8700 لیر در سال است. همچنین میانگین هزینه زندگی دانشجویی در ترکیه بین 1500 تا 2000 لیر در ماه است. هزینه زندگی در ترکیه به مقدار زیادی به سبک زندگی دانشجو بستگی دارد.

جزئیات هزینه های زندگی دانشجویی در ترکیه:

  • اجاره بها خوابگاه: 150 تا 600 لیر در ماه
  • خورد و خوراک: 800 تا 1000 لیر در ماه
  • حمل و نقل: 400 لیر در ماه

ادبیات انگلیسی در ترکیه

کشور ترکیه دارای دانشگاه های معتبر بسیار زیادی است. هر ساله بر تعداد دانشجویان بین‌المللی که کشور ترکیه را به عنوان مقصد تحصیلی خود انتخاب می‌کنند افزوده می‌شود. سیستم آموزشی ترکیه هماهنگ با استانداردهای جهانی بوده و به همین دلیل دانشگاه‌های ترکیه از رتبه علمی بسیار خوبی برخوردار هستند.

در دانشگاه‌های ترکیه زبان تحصیل در مقطع کارشناسی زبان ترکی و در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری زبان تحصیل عموما انگلیسی است. البته برخی از دانشگاه های ترکیه در مقطع کارشناسی برنامه‌های آموزشی خود را به زبان انگلیسی ارائه می دهند؛ اما هزینه تحصیل در دوره هایی که به زبان انگلیسی تدریس می‌شوند، بیشتر از دوره هایی است که به زبان ترکی ارائه می شوند.

شهریه و هزینه‌های زندگی در ترکیه از بسیاری از کشورهای دیگر مانند کشورهای اروپایی پایین‌تر است؛ اما کیفیت آموزش همچنان بالاست. دانشگاه‌های ترکیه به تعداد زیادی از دانشجویان بورسیه تحصیلی اعطا می‌کنند که این بورسیه‌ها نه‌تنها شهریه، بلکه هزینه‌های اقامت، بیمه و مسافرت را پوشش می‌دهند. در اکثر دانشگاه‌های ترکیه رشته ادبیات انگلیسی ارائه می‌شود. میانگین هزینه تحصیل در رشته ادبیات انگلیسی در دانشگاه‌های ترکیه  2900 تا 8700 لیر در سال است. همچنین میانگین هزینه زندگی دانشجویی در ترکیه بین 1500 تا 2000 لیر در ماه بوده و این هزینه به مقدار زیادی به سبک زندگی دانشجو بستگی دارد.

جزئیات هزینه‌های زندگی دانشجویی در ترکیه:

  • اجاره بها خوابگاه: 150 تا 600 لیر در ماه
  • خورد و خوراک: 800 تا 1000 لیر در ماه
  • حمل و نقل: 400 لیر در ماه

هنرهای نمایشی در ترکیه

دانشگاه‌های ترکیه در رشته هنرهای نمایشی، جزء دانشگاه های برتر جهان محسوب می‌شوند. هزینه تحصیل و زندگی در ترکیه مناسب است. شهریه تحصیل در دانشگاه های دولتی به زبان انگلیسی برای دانشجویان بین‌المللی حدود 500 تا 1800 دلار در سال در دوره کارشناسی است

در دوره کارشناسی ارشد شهریه تحصیل در دانشگاه های دولتی به زبان انگلیسی 600 تا 900 دلار  در سال است. در مقطع دکتری اکثر دورخه ها  رایگان هستند. هزینه زندگی در کشور ترکیه برای دانشجویان بین‌المللی حداقل400  دلار در ماه است.

دانشگاه‌های ترکیه در رشته هنرهای نمایشی از استانداردهای آموزشی بالایی برخوردارند. به دلیل هزینه زندگی و شهریه مناسب، کشور ترکیه یکی از بهترین مقاصد برای تحصیل در رشته هنرهای نمایشی به شمار می‌رود. یکی از مزیت‌های تحصیل در کشور ترکیه مجاورت این کشور با ایران است؛ بنابراین به راحتی می توانید رفت و آمد کنید. هم چنین واحد پول ترکیه لیر است بنابراین برای ایرانی‌ها کشور بسیار گرانی محسوب نمی شود.

همچنین اگر موفق به دریافت بورسیه از دانشگاه‌های ترکیه شوید، تمامی هزینه‌های زندگی و شهریه دانشگاه برای شما رایگان می شود. بورسیه دانشگاه‌های ترکیه تمام هزینه‌های زندگی و تحصیلی شما را پوشش می‌دهد.

رشته ژنتیک در کشور ترکیه

کشور ترکیه یکی از کشورهای محبوب برای دانشجوهای ایرانی است یکی از دلایل آن این است که ترکیه مقاربت فرهنگی زیادی با ایران داشته و به همین سبب ایرانیان تمایل زیادی برای مهاجرت به این کشور را دارند یکی دیگر از دلایل رغبت ایرانیان برای ادامه تحصیل در ترکیه این است که دانشگاه‌های ترکیه اعتبار بین المللی داشته و مدرک تحصیلی آنها در تمامی کشور ها دارای اعتبار هستند. جالب است بدانید که استاندارد آموزشی ترکیه با دانشگاه های آمریکا مطابقت داشته و رشته های بسیار زیادی با گرایش های مختلف در دانشگاههای ترکیه در سطح عالی تدریس می شود.

دانشگاه‌های ترکیه به سه دسته دانشگاه‌های خصوصی، دولتی و  نیمه‌خصوصی تقسیم‌بندی می‌شوند.

هزینه تحصیل در دانشگاه‌های خصوصی ۱۲ تا ۳۰ هزار لیر در سال، دانشگاه های نیمه خصوصی بین ۶ تا ۱۰ هزار لیر در سال است.

هزینه تحصیل دانشگاه‌های دولتی ترکیه بسیار پایین بوده؛ به‌طوری که اگر بخواهید برای دوره ارشد و دکتری رشته ژنتیک اقدام نمایید، هزینه سالانه شما حدود ۳ هزار لیر می‌شود. بسیاری از افراد گمان می‌کنند که هزینه زندگی و تحصیل در ترکیه از ایران ارزان‌تر است؛ در حالی که این تصور اشتباه بوده و هزینه زندگی و تحصیل در ترکیه ۱۵ درصد از ایران گران‌تر خواهد بود.

اگر قصد دارید که برای دوره ارشد و دکترا در دانشگاه‌های خصوصی ترکیه در شهر استانبول تحصیل نمایید، باید سالانه چیزی حدود بیست و یک هزار لیر هزینه کنید. اگر بخواهیم به‌طور میانگین هزینه زندگی در ترکیه را به صورت ماهانه بررسی کنیم، باید چیزی حدود ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ لیر که معادل 500 تا ۶۰۰ دلار است را هزینه کنید.

به عنوان مثال دانشجوی دوره کارشناسی در دانشگاه‌های ترکی زبان سالانه باید ۳۰۰ تا ۸۰۰ دلار هزینه کند، در حالی که دانشجوی دوره کارشناسی دانشگاه انگلیسی زبان باید سالانه ۵۰۰ تا ۱۸۰۰ دلار در سال هزینه نماید. هزینه تحصیل در دانشگاه ترکی زبان برای کارشناسی‌ارشد کم‌تر بوده و بین ۳۰۰ تا ۶۰۰ دلار در سال خواهد بود؛ در حالی که برای دانشگاه انگلیسی زبان حدود ۹۰۰ دلار است.

دانشجویان دوره دکتری در ترکیه صرفاً در دانشگاه‌های انگلیسی زبان تحصیل کرده و هزینه آن‌ها بین ۵۰۰ تا ۸۰۰ دلار خواهد بود. توجه داشته باشید که این هزینه‌ها برای دانشگاه های دولتی ترکیه است.

یکی از ویژگی‌های بارز دانشگاه‌های ترکیه، چه نوع دولتی و چه خصوصی، این است که امکاناتی مجهز و مدرن را در اختیار دانشجویان قرار می‌دهند. تمامی دانشگاه‌های ترکیه مجهز به خوابگاه های لوکس بوده و در مناطق امن شهر یا در داخل دانشگاه دایر شده اند.

دانشگاه‌های ترکیه دارای سالن‌های غذاخوری بزرگ و تمیز هستند که کیفیت غذای آن‌ها بالا بوده و در نتیجه دانشجویان می‌توانند هزینه‌های تغذیه خود را از این طریق رفع نمایند؛ در صورتی که دانشجویان از غذاهای دانشگاه استفاده نمایند، هزینه‌های خورد و خوراک آن‌ها به شدت کاهش پیدا کرده و حتی می‌توانند مبلغی را برای خود پس‌انداز نمایند. امکانات حمل و نقل عمومی در ترکیه از سطح کیفی بالایی برخوردار بوده و دانشجویان می‌توانند به راحتی از مترو، تراموا و اتوبوس تندرو استفاده نمایند.

 به دانشجویان تخفیف حمل و نقل داخل شهر تعلق می‌گیرد. دانشجویان ایرانی که نمی‌خواهند در خوابگاه اقامت داشته باشند، می‌توانند از آپارتمان‌ها و خانه‌های دانشجویی که در اطراف دانشگاه قرار دارد استفاده نمایند که هزینه اجاره آن‌ها برای دانشجویان مناسب است.

معماری در ترکیه

تعداد دانشجویان بین‌المللی که در ترکیه تحصیل می‌کنند، در سال‌های اخیر افزایش چشمگیری پیدا کرده است. در حال حاضر حدود 650000 دانشجوی خارجی در ترکیه مشغول به تحصیل هستند که این نشان‌دهنده کیفیت بالای آموزشی دانشگاه‌های ترکیه است. دانشگاه‌های ترکیه در سال 2019، 29 برنامه آموزشی معماری در مقطع کارشناسی و 22 برنامه آموزشی معماری در مقطع کارشناسی ارشد ارائه دادند.

همچنین در اکثر دانشگاه‌های ترکیه امکان تحصیل به زبان انگلیسی وجود دارد. هزینه تحصیل در رشته معماری در یکی از دانشگاه‌های دولتی ترکیه به زبان انگلیسی 450 تا 1500 دلار در سال است. میانگین هزینه زندگی در ترکیه 1000 تا 2000 لیر خواهد بود.

جزئیات هزینه‌های زندگی در ترکیه برای دانشجویان بین‌المللی:

  • اجاره بها خوابگاه: 1500 تا 2000 لیر در ماه
  • خورد و خوراک: 1500 لیر در ماه
  • حمل و نقل: 400 لیر در ماه

رشته جغرافیا در ترکیه

تعداد دانشجویان بین‌المللی در ترکیه رو به افزایش است. دانشگاه‌های ترکیه در حال رقابت با برترین دانشگاه های جهان هستند و سعی می‌کنند بهترین خدمات آموزشی را به دانشجویان خود ارائه دهند. سطح علمی دانشگاه‌های ترکیه بسیار بالاست و سیستم آموزش عالی این کشور مطابق با استانداردهای آموزشی جهان است. زبان تحصیل در دانشگاه‌های ترکیه در مقطع کارشناسی زبان ترکی و در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری زبان تحصیل انگلیسی و ترکی است.

برخی از دانشگاه های ترکیه برنامه های آموزشی خود در مقطع کارشناسی را نیز به زبان انگلیسی ارائه می دهند البته هزینه تحصیل در دوره هایی که به زبان انگلیسی برگزار می شوند بیشتر است. بسیاری از دانشگاه های ترکیه رشته جغرافیا و گرایش های آن را در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری ارائه می دهند. میانگین هزینه تحصیل در رشته جغرافیا در دانشگاه های ترکیه 2900 تا 8700 لیر در سال می باشد. همچنین میانگین هزینه زندگی دانشجویی در ترکیه بین 1500 تا 2000 لیر در ماه است.

جزئیات هزینه‌های زندگی دانشجویی در ترکیه:

  • اجاره بها خوابگاه: 150 تا 600 لیر در ماه
  • خورد و خوراک: 800 تا 1000 لیر در ماه
  • حمل و نقل: 400 لیر در ماه

رشته مدیریت در ترکیه

ترکیه یکی از کشورهای پیشرو در زمینه آموزش عالی محسوب می‌شود. هزینه تحصیل و زندگی در ترکیه برای دانشجویان بین‌المللی بسیار مناسب است. برخی از دانشگاه‌های ترکیه دوره های آموزشی خود را در مقطع کارشناسی به زبان انگلیسی برگزار می‌کنند و این برای دانشجویان بین‌المللی یک مزیت بزرگ محسوب می‌شود. هزینه تحصیل در رشته مدیریت در دانشگاه های دولتی بین 300 تا 1500 دلار در سال است.

شهریه دانشگاه‌های خصوصی ترکیه بالاست و به بیش از 20000 دلار در سال می‌رسد. میانگین هزینه زندگی در کشور ترکیه 2000 تا 3000 لیر در ماه است.

جزئیات هزینه‌های زندگی در ترکیه:

  • اجاره بها خوابگاه: 150 تا 600 لیر در ماه
  • خورد و خوراک: 800 تا 1000 لیر در ماه
  • حمل و نقل: 180 لیر در ماه

در بیشتر رشته‌ها زبان تحصیل در کشور ترکیه ترکی یا انگلیسی است. جالب است بدانید که زبان تدریس در ترکیه نقش مهمی در هزینه‌ی تحصیل ایفا می کند.

شرایط خوابگاه در ترکیه

پیش از این گفتیم دانشجویانی که موفق به اخذ بورسیه‌ی تحصیلی ترکیه از دانشگاه‌های این کشور می‌شوند، می‌توانند در خوابگاه‌های دولتی که برای آن‌ها در نظر گرفته شده است، به‌صورت رایگان اقامت کنند. بهتر است دانشجویان از دانشگاه مورد نظر خود درباره‌ی شرایط اقامت مستقیما سوال کنند تا از کلیه‌ی جزئیات آن مطلع شوند.

خوابگاه‌ها بسته به شرایط دانشگاه، به صورت مشترک یا اختصاصی ارائه می‌شوند که هر کدام از آن‌ها از امکاناتی مانند آشپزخانه و سرویس‌های بهداشتی، مبلمان و سایر وسایل اساسی برخوردارند. همچنین برخی از دانشگاه‌های این کشور علاوه بر خوابگاه، آپارتمان‌هایی را برای اسکان دانشجویان در نظر می‌گیرند. در صورتی که تمایل به اسکان در هیچ یک از محل‌های مشخص شده توسط دانشگاه ندارید، می‌توانید اقدام به اجاره‌ی مسکن دانشجویی کنید.

خوابگاه‌ها برای دانشجویان تمامی مقاطع در نظر گرفته شده است و در ظرفیت‌های تک نفره، دو نفره و چهار نفره موجود هستند.

در ادامه به معرفی انواع خوابگاه‌های دانشجویی که در کشور ترکیه وجود دارند می‌پردازیم:

خوابگاه های دولتی ارزان ترین محل برای اقامت دانشجویان هستند. دانشجویان متقاضی این خوابگاه‌ها، باید از طریق وب‌سایت سازمان خوابگاه‌های ترکیه KYK درخواست خود را ثبت کنند. خوابگاه‌های دولتی برای 4 یا 6 نفر ارائه می‌شوند.

خوابگاه‌های خصوصی: خوابگاه‌های دولتی ظرفیت محدودی دارند و امکانات آن‌ها نسبت به خوابگاه‌های خصوصی کم‌تر است؛ از این رو دانشجویان بین‌الملل معمولاً خوابگاه‌های خصوصی را برای اسکان انتخاب می‌کنند. ظرفیت اتاق‌های این خوابگاه‌ها برای 1 تا 4 دانشجو است و قیمت ماهانه‌ی آن‌ها چیزی در حدود 500 تا 600 دلار تخمین زده می‌شود.

کارت دانشجویی ترکیه

ترکیه؛ يكي از كشورهاي مقصد، جهت ادامه تحصيل است. اين كشور با داشتن مجموع 183 دانشگاه دولتي و خصوصي، بر اساس توافقنامه بولونيا، برنامه‌هاي تحصيلي يكساني را با دانشگاه‌هاي اروپا دارد. عضويت بسياري از دانشگاه‌هاي ترکیه در برنامه اراسموس، امكان تبادل دانشجو در سطح بين‌الملل را براي دانشگاه‌ها و دانشجويان اين كشور فراهم مي‌سازد.

ساليانه سهميه پذيرش دانشجوي خارجي (غيرترك) در مؤسسات آموزش عالي و مراكز دانشگاهي ترکیه، افزون بر 4500 نفر است. دولت‌هاي مختلف در بخش‌هاي مختلف فرهنگي، اقتصادي، سياسي، علمي و… سرمايه‌گذاري مي‌كنند. امكان تحصيل رايگان در دانشگاه در پي تحقق اهداف علمي كشور است. مقاطع تحصيلي دانشگاهي شامل كارداني، كارشناسي، كارشناسي‌ارشد و دكتري است. هر كدام از اين مقاطع تحصيلي از امكانات و تسهيلات خاصي برخوردار است.

ترکیه نيز مانند بسياري از كشورهاي ديگر، درصدد افزايش رنكينگ دانشگاه‌هاي خود است؛ اين هدف حاصل نمي‌شود مگر با افزايش امكانات و تسهيلات جذب دانشجو. بهره‌مندي از اساتيد شايسته از اولويت‌هاي هر دانشگاهي است. دانشگاه‌هاي ترکیه با افزايش امكانات تحصيلي، در سال‌هاي اخير توانسته‌اند بخشي از دانشجويان و دانش‌پژوهان جوان را به خود جذب كنند.

اين امكانات كه در قالب خدمات خوابگاهي، كتابخانه‌اي، آزمايشگاهي، ورزشي، درماني و ساير كمك‌هزينه‌هاي دانشجويي ارائه مي‌شود؛ نقش به سزايي در جلب محصلين و فارغ‌التحصيلان مقاطع مختلف تحصيلي براي ادامه تحصيل در اين دانشگاه‌ها دارد. يكي از تسهيلاتي كه در اختيار دانشجويان در برخي دانشگاه‌ها ارائه مي‌شود؛ تسهيلاتي است كه بر روي كارت دانشجويي اعمال مي‌شود. براي مثال شارژ ژتون غذا در بسياري از دانشگاه‌هاي ايران، بر روي كارت دانشجويي امكان‌پذير است. ورود و خروج به فضاي خوابگاه يا دانشگاه نيز با اين كارت قابل انجام است.

با ارائه كارت دانشجويي مي‌توان از تخفيفات خاصي در بازديد از اماكن گردشگري بهره برد. همچنين برخي خدمات درماني مخصوص دانشجويان است كه با ارائه كارت دانشجويي مي‌توان از آن استفاده نمود.

تحصيل اتباع ايراني

تحصيل در دانشگاه، جدا از بهره‌هاي علمي، مزايا و لذت‌هاي ديگري نيز دارد. تجربه تحصيل در دانشگاه امكان دارد در محل زادگاه و يا محلي دورتر از موطن اشخاص حاصل شود. بسياري از اتباع ايراني، به منظور بهره‌مندي از فرصت‌هاي شغلي مرتبط با زمينه تحصيلي، ترجيح مي‌دهند در مراكز آموزشي معتبر مشغول به تحصيل شوند. برخي از ايرانيان ترجيح مي‌دهند سختي‌هاي راه دور را بر خود هموار نموده و در عوض از مدرك علمي معتبرتري برخوردار شوند.

تجربه زندگي در خوابگاه، خود درس‌هاي ديگري را علاوه بر دروس علمي سر كلاس‌ها به همراه دارد. تحصيل در دانشگاهي دور از زادگاه، باعث خودساختگي و غلبه بر وابستگي‌هاي خانواده مي‌شود. از اين رو برخي خانواده‌ها زمينه تحصيل فرزندانشان را حتي در كشوري ديگر فراهم مي‌كنند. ترکیه؛ از جمله كشورهايي است كه با آماده نمودن بستر مناسب علمي در فضاي دانشگاهي، در سال‌هاي اخير تبديل به قطب علمي غرب آسيا شده است. رنكينگ دانشگاه‌هاي ترکیه در بين دانشگاه‌هاي دنيا، بين 400-500 است. سالانه ايرانيان زيادي متقاضي اقامت تحصيلي در ترکیه‌اند.

تسهيلات دانشجويي استفاده از سيستم حمل و نقل عمومي

دانشجويان دانشگاه‌هاي ترکیه مي‌توانند با ارائه كارت دانشجويي خود، از تخفيف‌هاي 50 درصدي ويژه استفاده از سيستم حمل و نقل درون‌شهري در ترکیه بهره‌مند شوند. تردد در برخي شهرهاي ترکیه از جمله آنكارا، استانبول و ازمير به دليل وسعت اين شهرها، نياز به استفاده از سيستم حمل و نقل ارزان و مقرون به صرفه است، بر طبق توافقات دانشگاه‌ها و شهرداري‌هاي استانبول، دانشجويان مي‌توانند با ارائه كارت دانشجويي يا معرفي‌نامه‌اي از دانشگاه، كارت آبي رنگ حمل و نقل را از كيوسك‌هاي ارائه و شارژ كارت حمل و نقل دريافت كنند. كارت آبي كه به كارت حمل و نقل دانشجويي معروف است ويژه مدارس ترك، دانشجويان و كاركنان ادارات دولتي است.

تسهيلات خوابگاه دانشجويان

اقامت در ترکیه به دليل اجاره‌بهاي سنگين، براي دانشجويان بسيار هزينه‌بر است؛ در صورتي كه دانشجويان مي‌توانند با ارائه كارت دانشجويي و ساير مدارك دانشجويي خود، از تخفيفات خوابگاهي بهره‌مند شوند.

تسهيلات مراكز تفريحي براي دانشجويان

ترکیه نيز مانند بسياري از كشورهاي ديگر، فرصت‌هاي مناسبي را براي دانشجويان خارجي خود جهت بازديد از مراكز تفريحي و گردشگري اين كشور فراهم نموده است؛ اين فرصت‌ها اغلب با اعمال تخفيفات دانشجويي و با ارائه كارت دانشجويي قابل دسترسي است.

تسهيلات درماني و بيمه دانشجويان

از ديگر مزاياي دانشجويان، بهره‌مندي از خدمات بيمه و به‌طور خاص، تسهيلات درماني در اين كشور است. بر طبق توافقات دانشگاه‌ها و مراكز پزشكي در ترکیه، مراكز درماني ويژه دانشجويان در دانشگاه‌ها احداث شده است كه ملزم به ارائه خدمات درماني رايگان به دانشجويان مي‌باشند. خدمات درماني اعم از مشاوره و درمان است. لازم به ذكر است كه كليه دانشجويان جهت ثبت نام در مؤسسات آموزش عالي و دانشگاه‌هاي ترکیه ملزم به ارائه بيمه دانشجويي هستند؛ همچنين يكي از شرايط دريافت مجوز اقامت براي دانشجويان، ارائه بيمه دانشجويي است.

بهره‌مندي از خدمات درماني در بيمارستان‌هاي تحت پوشش بيمه سلامت، صرفا منوط به دريافت بيمه سلامتي اجباري است. هزينه تهيه دارو با ارائه بيمه درماني دانشجويان، تنها 20 درصد هزينه اصلي داروست.

کار دانشجویی در ترکیه

به تازگی امکان کار حین تحصیل در ترکیه برای دانشجویان بین‌الملل فراهم شده است. البته در این زمینه برای دانشجویان سال اول محدودیت‌هایی وجود دارد و به این صورت است که آن‌ها ملزمند سال اول خود را به پایان برسانند و از سال دوم به بعد با کسب مجوز کار در حین تحصیل، کار کنند. کار پاره‌وقت و دانشجویی مادامی که دانشجو انصراف نداده باشد، می‌تواند انجام شود.

به محض انصراف یا فارغ‌التحصیلی دانشجو، ویزای تحصیلی او باطل شده و باید به کشور خود بازگردد و چنان‌چه قصد ادامه‌ی کار در ترکیه را داشته باشد، باید درخواست ویزای کار دهد تا دوباره مجوز ورود به ترکیه را دریافت کند. مجوزهای کار دانشجویی باید زیر نظر وزارت امور داخلی ترکیه و پلیس مهاجرت این کشور صادر شوند. صدور مجوز فعالیت دانشجویی به صورت آنلاین انجام می‌شود. دانشجویان پس از پر کردن تمامی فرم‌ها و ضمیمه‌ی مدارک مورد نیاز، درخواست خود را ثبت می‌کنند.

مدت زمانی حدود 30 روز باید سپری شود تا مجوز مورد نیاز به ایمیل دانشجو ارسال شود. چنان‌چه مشکل خاصی در پرونده‌ی شما وجود نداشته باشد و مدارک ارسالی کمبودی نداشته باشد، مجوز کار ضمن تحصیل در ترکیه برای شما به سادگی صدور خواهد شد و معمولاً با مخالفت مواجه نمی‌شوید.

البته توجه کنید که شما به‌طور قانونی 20 ساعت تا 24 ساعت اجازه کار در هفته دارید که بعد از مدتی نظارت چندانی روی آن صوت نمی‌گیرد و می‌توانید کمی بیشتر از این هم کار کنید؛ ولی مسلما به تحصیل شما لطمه خواهد زد. در مقطع دکترا هم کار با دستمزد در دانشگاه برای دانشجویان وجود دارد و آن‌ها عملا فرصتی برای کار در محیط دیگر را نخواهند داشت.

بسیاری از افراد تصور می‌کنند کار کردن در این کشور سخت است؛ اما باید گفت هرچند که ابتدا شاید هر کارفرمای ترک تمایل به استخدام هموطن خودش را داشته باشد ولی اگر شما به زبان ترکی و یا انگلیسی مسلط باشید و یا رزومه خوبی داشته باشید قطعا درآمدی عالی‌تر از کار در ایران خواهید داشت؛ پس برای کاریابی و کسب فرصت شغلی از همان ابتدا اقدام کنید و صبور باشید. 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *